Hjernerystelse – specialiseret udredning og behandling
/ved Morten Haugaard Pape, specialist i muskuloskeletal fysioterapi
Har du for nylig fået en hjernerystelse, eller kæmper du med længerevarende senfølger? Hos Johnson Instituttet i Odense tilbyder vi specialiseret undersøgelse og behandling af hjernerystelse, baseret på den nyeste viden og internationalt anerkendte metoder.
Hjernerystelse – en anderledes og ofte uforståelig skade
En hjernerystelse kan føles som en usynlig skade. Symptomerne er ofte diffuse, og mange oplever, at det er svært at finde de rette svar og den rette vej mod bedring. Hjernerystelser adskiller sig fra de fleste andre skader, da de påvirker både krop og hjerne – og det kræver specialviden at håndtere korrekt.
Hos os er du i trygge hænder hos Morten Haugaard Pape, autoriseret fysioterapeut og specialist i muskuloskeletal fysioterapi, med efteruddannelse i behandling af hjernerystelse i både Australien og Danmark.
Grundig udredning – skræddersyet til din situation
Første konsultation
Et behandlingsforløb starter altid med en indledende samtale, hvor vi taler om dine symptomer, din sygehistorie og dit nuværende funktionsniveau. Vi anvender et valideret spørgeskema til hjernerystelse for at kunne følge dine symptomer over tid og tilpasse behandlingen undervejs.
Klinisk undersøgelse
Den fysiske undersøgelse består typisk af:
-
Gennemgang af nakkens funktion og muskulatur
-
Test af balance og koordination
-
Vurdering af øjenbevægelser og synsmæssig integration
-
Eventuel test for pulsintolerance, afhængigt af dine symptomer
Alle testresultater danner grundlag for en individuel behandlingsplan, tilpasset dine behov og mål.
Moderne behandling baseret på den nyeste forskning
Aktiv tilgang frem for total hvile
Tidligere anbefalinger lød på total ro og mørklægning. I dag viser forskningen, at dette ofte kan forlænge forløbet. Vi arbejder derfor med en aktiv tilgang til hjernerystelse, hvor kontrolleret eksponering for stimuli som skærm, lys og lyd gradvist genoptræner hjernens toleranceniveau.
Vores behandling kan inkludere:
- Vejledning og information om hvordan du skal forholde dig i hverdagen
- Hjemmeøvelser – både for nakke, balance og øjenkoordination
- En gradvis plan for genoptagelse af fysisk aktivitet
- Manuel behandling af nakken, hvis relevant
- Løbende monitorering og justering af dit forløb
Vi arbejder evidensbaseret og justerer løbende tiltagene ud fra dine reaktioner og symptomer. Formålet er at støtte dig i en kontrolleret og tryg tilbagevenden til hverdagslivet – hvad enten det drejer sig om job, studie, sport eller socialt samvær.
Hvem har gavn af vores hjernerystelsesforløb?
Akutte tilfælde
Er du lige blevet ramt af en hjernerystelse, er det vigtigt at få korrekt rådgivning tidligt i forløbet. Vi guider dig igennem de første kritiske dage og hjælper dig med en sund balance mellem hvile og aktivitet.
Langvarige senfølger
Har du oplevet symptomer i uger eller måneder efter hjernerystelsen, kan et målrettet forløb være afgørende for, at du kommer videre. Mange oplever forbedring ved specialiseret behandling – også selv efter længere tid med gener som:
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Træthed og koncentrationsbesvær
- Lys- og lydfølsomhed
- Nakkesmerter
Vi tager os tid til din bedring
Vi ved, at hjernerystelse kræver tid, forståelse og specialiseret indsigt. Derfor afsætter vi ekstra tid til dig:
Priser og varighed:
Den ekstra tid giver plads til grundig undersøgelse, forklaring, behandling og justering af øvelser – alt sammen med udgangspunkt i din hverdag og dine behov.
Vil du læse mere om hjernerystelse kan du blive klogere ved at følge disse links:
www.dcfh.dk
Vejledning til arbejdsgivere omkring støtte i tilbagevenden til arbejde (link til https://dcfh.dk/vaerktoejer-til-behandling-af-hjernerystelse/vejledning-til-arbejdsgivere/)
Resumé af vidensrapport om let hovedtraume (7 sider) (https://dcfh.dk/wp-content/uploads/2024/06/Til-almen-praksis-kort-Vidensrapport_.pdf)