Specifik og effektiv træningsforløb til alle med symptomer på artrose (slidgigt)
Hvad er GLA:D?
GLA:D står for Godt Liv med Atrose I Danmark og er et specifik trænings- og uddannelsesforløb til alle med symptomer på atrose (tidligere kaldet slidgigt) i knæ og/eller hofte. Det er startet af prof. Ewa Roos og prof. Søren T. Skou i 2012 på SDU og de har siden vundet flere priser og fået anerkendelser for sit bidrag til at hjælpe med at højne behandlingen af knæ- og hofteartrose. GLA:D er baseret på de nyeste nationale og internationale kliniske retningslinjer og anvendes nu overalt i landes såvel som internationalt.
Hvad er artrose?
Navnet ”artrose” er latin og er det moderne og korrekte navn for slidgigt, som er den mest almindelige ledsygdom i Danmark. Betegnelsen ”slidgigt” er egentlig misvisende, da artrose ofte opstår af mange andre årsager end ”slid” fx overvægt, sportsskader eller genetiske faktorer. Artrose rammer hele ledet, og når sygdommen har stået på længe finder man ofte at ledbrusken er reduceret eller ændret hos personer med symptomer på knæ- eller hofteartrose. Det er dog ikke sikkert at du har ledbrusk-forandringer, selvom du har symptomer på artrose. I dag kan man stille diagnosen uden et røntgenbillede, og man behandler artrosesymptomer uafhængigt af hvad der kan ses på røntgen.
Hvad gør træningen ved artrose?
Træning har vist sig at være effektiv hvad angår smertereduktion og funktionsforbedring til alle med artrose uanset graden af symptomer og røntgenfund. Træning har fx vist sig at have lige gode eller endda bedre effekter på artrosesymptomer end smertestillende håndkøbsmedicin. Vægtreduktion foregår også bedst sammen med træning, og det kan også have rigtig god effekt på smerterne og funktionsnedsættelsen. Det er vigtigt, at man som minimum deltager i 12 træningssessioner sammen med en GLA:D®-terapeut, inden man vurderer, om behandlingen har haft effekt.
Formålet med GLA:D
At du får mulighed for at forbedre din funktion og reducere din smerte i dit knæ eller din hofte gennem uddannelse og træning. Kort sagt, hjælp til selvhjælp.
Forløb hos Johnson Instituttet
- 1. gang: Undersøgelse og tests samt der udfyldes spørgeskemaer
- Opfølgning: træningsprogrammet gennemgås og bliver tilpasset dit niveau
- Undervisning omkring artrose (2 sessioner)
- 8 ugers specifik træningsforløb to gange om ugen
- Efter 3 måneder er der en opfølgning hos fysioterapeuten. Tests og spørgeskemaer udføres igen
- Efter 12 måneder skal der udfyldes et spørgeskema elektronisk (bliver sendt på mail til dig)
Træningstider
Tirsdag og torsdag kl. 10.00
Tirsdag og torsdag kl. 16.00
Det er også muligt at udfører træningen hjemme. Dette kan aftales med fysioterapeuten, men anbefalingerne er at træningen foregår på holdene da det giver den bedste effekt.